Počela Konvencija: Džaferović, Softić ili neko treći, SDA bira kandidata za člana Predsjedništva

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

U sarajevskom hotelu Holidey uskoro bi trebala početi Konvencija SDA na kojoj će ova stranka izabrati kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Delegati će se izjasniti između dva ponuđena kandidata, Šefika Džaferovića i Safeta Softića, a pobijedit će onaj koji osvoji najveći broj glasova.

Na samom početku Konvencije je, na prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, jednoglasno izabran sastav Predsjedništva Konvencije, koju će u nastavku predvoditi Čedomir Lukić. Ustanovljeno je da od 262 verificirana delegata, na samom otvaranju Konvencije prisutno njih 207.

Kadrovska komisija SDA je na posljednjoj sjednici, na osnovu broja nominacija stranačkih organizacija, utvrdila listu potencijalnih kandidata sa četiri imena. Ta je lista upućena Predsjedništvu SDA na potvrđivanje, ali je Denis Zvizdić na sjednici tog tijela odustao od kandidature. Od kandidature je naknadno odustala i Sebija Izetbegović, tako da se lista potencijalnih kandidata suzila na samo dva imena.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac u petak je medijima pojasnio da postoji formalna mogućnost da se u utrku uključi još kandidata, odnosno da postoji mogućnost da se Zvizdićevo ime vrati na listu.

– Do Zvizdića je hoće li prihvatiti sve što je odlučeno i nastaviti da učestvuje u igri koja podrazumijeva na kraju tajno izjašnjavanje svih članova Konvencije – kazao je Genjac.

Dodao je kako se može desiti da većina članova Konvencije zatraži da se kandidati, koji su odustali, vrate u utrku i da učestvuju u tajnom glasanju.

– Većina članova može usvojiti takav zaključak, koji bi bio obavezujući za sve kandidate, i u tom slučaju bi mogao biti i veći broj kandidata na listiću. Govorim teoretski i imajući u vidu značaj Konvencije i njene statutarne nadležnosti – rekao je generalni sekretar SDA.

Konvenciju SDA čine svi izabrani zvaničnici te stranke, članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo, članovi Suda časti i Nadzornog odbora te članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA.

Uoči samog glasanja predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisutnima će predstaviti izbornu platformu stranke i principe djelovanja za predstojeći period.

Komentariši