ERDOGAN NA MITINGU U ZETRI: “BiH pokazala da je i u praksi demokratska zemlja”

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječi nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu – rekao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina danas pokazala da nije demokratska samo na riječi nego i na djelu, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječi nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu – rekao je Erdogan.

Posjećajući da je posjetio prvog predsjednika BiH rahmetli Aliju Izetbegovića u bolnici neposredno pred njegovu smrt, kazavši kako mu je Alija tada rekao da brine o Bosni i Hercegovini, Erdogan je rekao kako Bosni i Hercegovini Turska posvećuje posebnu pažnju.

Napomenuo je i da turski narod u Evropi ne može biti smatran došljacima.

Mi nismo došljaci u Evropi, jer je prvi posao naših predaka iz Anadolije bio preći Bosfor i ići u Evropu. Od tada naše veze s Evropom nisu prekinute – pojasnio je Erdogan.

Erdoan je ponovio i da se ne smiju uništiti veze između turskog naroda u Evropi i domovini, naglašavajući da je Turska  osnovala instituciju koja se bavi pitanjima dijaspore.

Kako bi se olakšalo korištenje prava glasa uspostavili su glasačka mjesta na granicama i u diplomatskim predstavništvima.

Govorio je i o obrazovanju u Turskoj i nastavku šokolovanja velikog broja mladih ljudi. “Hiljade naših mladih ljudi iz Evrope dolazi u našu državu zahvaljujući našim programima”, rekao je Erdoan.

Rekao da postoje nedostaci, ali da će i njih rješiti na najbrži način. Najavio je i nove projekte za turske državljane van Turske I najavio i podršku turske za djecu u dijaspori koja su žele da uče svoj jezik. Takpođe je najavio i odbor za saradnju sa dijasporom.

Loše riječi protiv mene u nekim zemljama dešavaju se zbog razjedinjenosti turske zajednice u toj zemlji. “Sa jedne strane u nekim zemljama možete vidjeti građane sa turskom zastavom, a sa druge strane sa zastavom nekih organizacija,”, rekao je Erdoan. “Došlo je vrijeme da se oko zajedničkih vrijednosti okupe svi je tursko društvo posjeduje tu snagu. Erdaon navodi da je vrijeme da se svi Turci ujedine jer ne postoji razlika izmđu Turaka i Čerkeza jer svi smo sinovi Ademovi. Govoreći o novom ustavu koji je donesen, naglasio je da će omogućiti bolje zakone. Kaže da su evropski Turci njegovoj partiji dali većinsku podršku i da se nada da podršci i na narednim vanrednim izborima.

Erdoan je pozvao sve da 24. juna glasaju njegovu partiju AK partiju.

Izetbegović: Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu

Nakon intoniranja himni BIH i turske okupljenim pristalicama obratio se Bakir Izetbegović.

Dragi prijatelji iz Turske i BiH i dobro došli, drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. Kroz istoriju sudbina nam je nam je bila slična. Pokušali su Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vjere. Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete objasniti kako smo uspjeli da se odbranimo samo božjom intervencijom i voljom “, rekao je Izetbegović.

“Danas ne možete objasniti kako Turska uspijeva da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe, na svojim granicama, sa milionima izbjeglica o kojima skrbi kao o svom domaćem stanovništvu, Turska ne da se nosi s tim, nego dalje napreduje. Zato što vi sada imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao, a ime mu je Redžep Tajiip Erdoan. Kad vam Bog takvog čovjeka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana. Malo nedostaje da prava strana prevagne, to su vaši glasovi Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu“, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(SB)

Komentariši