Dogovoren sajam: Boračke zadruge imaju šta ponuditi turskom tržištu

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

Gradonačelnici Istanbula i Sarajeva Mevlut Uysal i Abdulah Skaka su prihvatili da budu pokrovitelji Sajma boračkog zadrugarstva koji će se održati krajem avgusta u sarajevskoj Skenderiji, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. 

Gradonačelnici Istanbula i Sarajeva Mevlut Uysal i Abdulah Skaka su prihvatili da budu pokrovitelji Sajma boračkog zadrugarstva koji će se održati krajem avgusta u sarajevskoj Skenderiji, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Dodaje kako u narednom periodu očekuju delegaciju Grada Istanbula kako bi se razgovaralo o svim mogućnostima pomoći i podrške boračkim zadrugama.

Nadamo se kako ćemo u što skorije vrijeme ugostiti savjetnika gradonačelnika Istanbula kako bismo razgovarali o tehničkim detaljima i svim mogućnostima za pomoć i podršku od Grada Istanbula i firmi iz Turske.  Mi želimo prije svega da za naše boračke zadruge obezbijedimo plasman proizvoda. To nam je najvažnije. Da da se sačini što je moguće veći broj ugovora između boračkih zadruga i naših prijatelja iz firmi iz Turske – govori nam Bukvarević.

Podsjeća kako je sajam planiran krajem avgusta u sarajevskoj Skenderiji.U toku su pripreme. Savez boračkog zadrugarstva bit će nosilac tih aktivnosti. Pripremaju se naše zadruge da izlože sve to što proizvode i time promovišu svoj rad – rekao je Bukvarević.

Na sajmu svoje proizvode će izlagati i Zadruga “Bihart” iz Sarajeva u kojoj su uposlena djeca šehida, ratni vojni invalidi.

Zadruga je osnovana 2016. godine i mi izrađujemo suvenire. Radimo za više firmi predmete poput držača, kutija za olovke, satove… Dobro je da postoji sajam boračkih zadruga i općenito projekat finansiranja zadruga. U zadruzi nas je zaposleno troje i dvoje na ugovoru o djelu. Sezonski zaposlimo određen broj invalida, amputiraca. Ja sam dijete šehida – ispričao nam je Samir Krkalić.

Razgovarali smo i Markom Matićem iz Zadruge “Loznica” iz Čapljine koja se bavi uzgojem smilja, melise.

Prije par godina smo osnovali zadrugu. Bavimo se uzgojem smilja. To je naš obiteljski posao i plus puno kooperanata u smislu plantaža smilja, melise, rasadničarstva. Počeli smo praviti i eterično ulje. Radimo po principu da se mi bavimo uzgojem a da su otkupljivači uglavnom lokalni. Zapravo, uspostavili smo i saradnju sa otkupljivačima iz Crne Gore, a oni prodaju za Ameriku, Kanadu. Zaposleni smo supruga i ja i 20-ak ljudi se vrti. Smilje je oduvijek atraktivno a mi u našoj zemlji smo to spoznali prije nekoliko godina. Ide u kozmetičku i farmaceustku industriju, u svijetu se puno koristi u aromaterapiji – ispričao nam je Matić.

Kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica putem boračkih zadruga u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca, zaposleno je više od 300 osoba direktno, a indirektno tu je 1.000 kooperanata. Zadrugarstvom se želi pomoći teško zapošljiva kategorija boraca s obzirom da su u godinama. S druge strane, rad u zadrugama je svojevrsna rehabilitacija od ratnih trauma. Najveći broj zadruga je iz poljoprivrede, ali tu su i zadruge u kojima se izrađuju suveniri, zatim, koje su iz oblasti metalne industrije, zanata…

(Faktor)

Komentariši