Zvizdić o Pelješkom mostu: BiH će i dalje tražiti svoje pravo

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

Povodom današnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta oglasio se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti:

– Povodom današnjeg potpisivanja ugovora u Dubrovniku o izgradnji Pelješkog mosta, želim da istaknem da to predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i već ranije predočene činjenice i interese države BiH.

Podsjećam da sam u septembru prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru i evropskoj komesarki za regionalnu politiku Corini Cretu, u kojem sam na bazi relevantnih dokumenata jasno dokazao da ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste, i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekat uopće realizirao.

U smislu jačanja dobrosusjedskih odnosa, očekivao sam realizaciju načelnog dogovora da se što prije održi sastanak na stručnom nivou kako bi se razmotrile mogućnosti za rješavanje ovog pitanja.

Naglasio sam tada, a podvačim to i sada, da je gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dvije države, od iznimne važnosti za BiH, jer se izravno dotiče njezina suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, u skladu sa odredbama Konvencije UN-a o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i BiH, i R Hrvatska.

Zbog toga sam u pismu koje sam uputio na prethodno spomenute adrese, a sa ciljem rješavanja problema u interesu obje zemlje, predložio i poduzimanje svih potrebih koraka kojima bi se dogovorilo i u potpunosti rješilo i pitanje razgraničenja između dvije države, sa posebnim fokusom na razgraničenje na moru.

Podsjećam da takav moj zahtjev podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvaćanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet, s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

Na kraju sam predložio, i očekivao da će takva ideja zbog pune garancije poštivanja međunarodnog prava i pravičnosti, biti i prihvaćena, i da Evropska komisija posreduje između BiH i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo u interesu obje države.

Nažalost, to se nije u potpunosti ispunilo, ali je ipak Evropska komisija u svom dopisu potvrdila da je potrebno, iako je novac za izgradnju mosta odobren, da se dvije države prije bilo kojeg narednog koraka, koji podrazumijeva i početak izgradnje, moraju dogovoriti o granici na moru.

Začuđuje da je sve napore i BiH i Evropske komisije, da se ostvari dijalog, i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila da danas potpiše ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji, i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati, jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantovano pravo pristupa BiH otvorenom moru.

Jednako tako je i nerazumljiva činjenica da unutar nadležnih BH institucija nije postignut konsenzus u vezi sa slanjem protestne note Republici Hrvatskoj u vezi sa ovim pitanjem i zaštitom interesa BiH, iako je to bilo predloženo i od Zastupničkog doma BiH kao i Vijeća ministara BiH.

Slijedom svega navedenog, ponovno ću se obratiti i premijeru Plenkoviću i nadležnom komesaru Evropske komisije, kao i svim drugim relevantnim faktorima, te ponovo insistirati da se zaustavi izgradnja dok BiH ne ostvari svoje puno pravo pristupa otvorenom moru prema važećoj UN Konvenciji – navedeno je u reagiranju Denisa Zvizdića.

Izvor: SDA.ba

Komentariši