Zvizdić: Ilegalne migrante ćemo skloniti iz parkova, dio policajaca ide na granice

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

Pripadnici drugih policijskih agencija, poput SIPA-e i slično, bit će prekomandovani u Graničnu policiju, kako bi se efikasnije spriječio ulazak nelegalnih migranata u našu zemlju, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanje u vezi sa migrantskom krizom koje je postavio zastupnika A-SDA Jasmin Emrić na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Paralamenta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako je od Koordinacionog tima za pitanje nelegalnih migracija formiran Operativni štab, te da je usvojen nacrt plana hitnih mjera, koji će odmah biti stavljen u funkciju u skladu sa ovlaštenjima Vijeća ministara, a jedna od predviđenih mjera je i spomenuta “prekomanda” policajaca na granične prijelaze.

Smještaj i tranzit migranata

Prema njegovim riječima, trenutno su aktuelne tri rute preko kojih u BiH ulaze nelegalni migranti, a to su preko Bijeljine, zatim Višegrada i Zvornika, te preko Trebinja. Dodao je i kako je ruta preko Zvornika i Višegrada trenutno dominantna.

Posebno je naglasio da će sva mjesta duž granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori biti institucionalno, ali i fizički zapriječena, kako bi se spriječio dalji priliv nelegalnih migranata.

Naše djelovanje ubuduće će ići u tri glavna pravca. Jedno je da zadržimo nivo humanosti, posebno s obzirom na iskustva koja su u nedavnoj prošlosti imali i stanovnici BiH. Drugi pravac je sigurnost. Svi ilegalni migranti, uključujući i one koji se nalaze poparkovima i drugim javnim površinama, su popisani. Treći pravac djelovanja je smještaj tih ljudi i njihovo sklanjanje sa javnih površina. Kada je u pitanju Sarajevo oni će biti smješteni u centre Salakova i Delijaš, dok će migranti koji se nalaze na protosu Unsko-sanskog kntona biti smješteni u bivše prostore Agrokomerca – rekao je Zvizdić.

Dodao je i kako će se od Srbije i Crne Gore tražiti da i te države sa svoje strane učine sve kako bi se spriječio da migranti nelegalno prelaze granicu između BiH i tih zemalja. Također, sa Hrvatskom će se razgovarati o namjerama migranata da nastave put ka zapadnoj Evropi.

NATO vježba 

U toku zajedničke vježbe sa NATO-om u BiH, a koja je ranije njavljena, neće biti korištena municija sa osiromašenim ili bilo kakvim drugim uranom, niti bilo kakva municija koja bi mogla ugroziti života ili zdravlje lokalnog stanovništva, izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, odgovarajući na pitanje zastupnika SNSD-a Staše Košarca.

Prema Jusićevim riječima, eventualna organizacija predmetne vježbe u početnoj je fazi usaglašavanja, te još nisu utvrđeni niti scenarij, niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila.

Ono što je sigurno je da vježba neće biti održana bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH – dodao je Jusić.

Košarac je napomenuo kako se RS protivi održavanju ove vojne vježbe na teritoriji ovog entiteta.

Komentariši