Safet Softic za Vijesti.ba: Protivljenje reduciranju Doma naroda je glupost, HDZ hoće i jare i pare

Vijesti SDA / Bosna i Hercegovina

Nakon što su četiri stranke usaglasile određene stavove i principe u vezi sa pitanjem reduciranja Doma naroda sve izjave zvaničnika HDZ-a su ukazivale da bi mogao danas biti ovakav ishod sjednice HNS-a, kazao je za Vijesti.ba potpredsjednik SDA Safet Softić.
“Kada su u pitanju rješenja i principi koje su stranke usaglasile radi se o pozitivnom iskoraku, i ja mislim da bi trebalo nastaviti razgovore po pitanju izmjena Izbornog zakona a kako će HDZ se u ovoj situaciji ponašati, ja mislim sada imaju puno manji manevarski prostor u odnosu na ono što je HDZ imao do sada. Prema tome, neki će se principi u konačnici morati usvojiti nakon svega ovoga”, kazao je Softić.

Gluposti koje se tiču pravljenja nekakvog bošnjačkog entiteta zaista ne doprinose traženju rješenja, smatra Softić, nego upravo suprotno, što većem udaljavanju od eventulanog kompromisa.

Glupošću HDZ-a Softić naziva i HDZ-ovo protivljenje reduciranju Doma naroda.

– Upravo sam to nazvao glupošću jer ukoliko se poštuje princip Doma naroda i od njega traži da ima onakav način popune kako HDZ predviđa, narodski bi se moglo kazati da HDZ hoće i jare i pare, navodi Softić i dodaje:

“Ono što je logično rješenje za neku novu popuno Doma naroda jeste da Dom naroda dobije one nadležnosti kakve mu i pripadaju, a to je pitanje vitalnog nacionalnog interesa i ništa više od toga. Da nemamo dva zakonodavna doma koji u istovjetnom tekstu moraju donijeti sve zakone i odluke koje su u proceduri. To jedno drugo isključuje i mislim da je to dobar put ka traženju rješenja”, zaključio je Softić.

Izvor: Vijesti.ba

Komentariši