Nove vijesti

GO SDA Bihać: Kanton i Federacija ulažu u naš grad

Gradski odbor SDA Bihać održao je danas konferenciju za medije na kojoj je prezentovao projekte uvrštene u Budžet Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu, te u Budžet Federacije BiH a koji će biti realizovani na području Grada Bihaća. Kako je rečeno, viši nivoi vlasti su za ovu godinu predvidjeli brojna ulaganja u Bihać, koja pojedinici nepravedno pokušavaju minimizirati.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK Edin Bašagić rekao je da su zastupnici iz Bihaća prilikom usvajanja Budžeta pokazali da se bore za svoj grad i da imaju jasne prioritete.

„Zastupnici iz Bihaća su uložili trud da Kantonalna bolnica dobije milione maraka od dobiti Unsko-sanskih šuma. Mi smo ocijenili da je ovo projekat od krucijalne važnosti, te da ovaj novac ne smije biti namjenjen u nikakve druge svrhe“, izjavio je.

Budžet USK za 2018. godinu sadrži nekoliko projekata za Bihać u vrijednosti preko 700 hiljada KM. To su: Spomen-park Grabež, rekonstrukcija krova područne škole Golubić, zamjena stolarije u OŠ Kulen Vakuf – Orašac, izgradnja sportskih dvorana u Brekovici, Gati i Izačiću.

„Radi se o projektima koji su započeti i godinama zapostavljeni. Mi smo se izborili da dvorane dobiju mjesto u Budžetu i da konačno budu završene“, naglasio je Bašagić.

Kako je naveo predsjednik GO Hadis Jusić, Bihać će ove godine dobiti i sredstva sa federalnog nivoa i to u puno većem obimu nego što je to do sada bio slučaj.

„Aerodrom u Bihaću kad je u pitanju raspodjela novca je u istoj ravni sa aerodromom Tuzla i Mostar. Na Unskoj pruzi su prije nekoliko dana otpočeli radovi i za to je Vlada Federacije uz zalaganje federalnog ministra Šemsudina Dedića obezbijedila 2,3 miliona KM. Dalje, preko Direkcije za ceste u Bihać će ove godine bili uloženo 750 hiljada KM. Konkretno, od velikog je značaja asfaltiranje ceste koja ide kroz Nacionalni park Una“, kazao je.

Kantonalna bolnica će preko Vlade Federacije dobiti preko pola miliona KM, a pola miliona čeka i NP Una, gdje je planiran projekat vodovoda.

Predsjednica kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Amra Ćehajić posjetila je da su prije dva mjeseca federalni poslanici SDA održali konferenciju za medije na kojoj su pobrojali sve projekte koji su dostupni lokalnim vlastima.

„To su projekti, na primjer, Agencije za vodno područje rijeke Save, projekti navodnjavanja, grant sredstva Svjetske banke, ulaganja u poslovne zone. Koliko će sredstava biti povučeno zavisi samo od sposobnosti Gradske uprave. Nažalost, 2017. godina je pokazala nesposobnost naše lokalne vlasti. Evidentno je da se gradonačelnik Šuhret Fazlić u posljednje vrijeme umjesto pripremom projekata i rješavanje problema građana bavi organizacijom i posjetom političkih skupova širom BiH“, rekla je.

Kako je naglasila, za aerodrom je do sada stiglo 6,5 miliona KM, ipak je tog novca moglo biti više da je Gradska uprava na vrijeme pripremila svu potrebnu dokumentaciju.

„Federalni premijer Fadil Novalić, Gradskoj upravi je odlučio ustupiti čovjeka koji je zaslužan za razvoj aerodroma u Tuzli, kako bi spriječio da sredstva još jednom propadnu. Nadam se da će takvo zalaganje rezultirati pozitivnim ishodom“, zaključila je Ćehajić.

Komentariši