Asocijacija mladih SDA Bihać obilježila Svjetski dan zdravlja

Vijesti SDA / Grad Bihać

Danas je u Bihaću obilježen Svjetski dan zdravlja, koji se širom svijeta obilježava odlukom Svjetske zdravstvene skupštine koja je odredila da se 7. april obilježava kao Svjetski dan zdravlja još od 1950. godine. Ovakav pristup ovom danu odredila je Svjetska zdravstvena organizacija kako bi na globalnom nivou problematizirala jednu od tema bitnu za pojam zdravlja.

Asocijacija mladih SDA Bihać već tradicionalno obilježava ovaj dan, na način da svake godine na Gradskom trgu u Bihaću vrši akcije mjerenja vrijednosti šećera u krvi i tlaka. Tako je bilo i ove godine, gdje je tokom dana izmjeren tlak i šečer u krvi za više od 200 građanki i građana Bihaća.

„Asocijacija mladih već tradicionalno provodi aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja, kao i do sada mjerenjem tlaka i šećera u krvi. Mislimo da je vrlo bitno podizati svijest građana o prevenciji bolesti ali i informirati građane o njihovim pravima koja se tiču zdravstvene zaštite. U tom smislu je i tema ovogodišnjeg dana zdravlja a to je univerzalna zdravstvena pokrivenost, odnosno svima jednaka prava. Smatramo da je jedna od najvećih prepreka neinformiranost građana u njihova prava sa aspekta zdravstvene zaštite pa ćete tako danas ukoliko upitate prvenstveno mlade ljude jednostavno pitanje koliko dana imaju rok za prijavu na biro za zapošljavanje nakon završetka školovanja da bi ostvarili zdravstvenu zaštitu dobiti podijeljene odgovore. Da li je to 30 dana ili pak 90 dana pitanje je na koje svaki stanovnik BiH mora imati tačan odgovor”, istaknuo je predsjednik Asocijacije mladih SDA Bihać, Armin Felić.
Ono što posebno ističu u Asocijaciji mladih SDA Bihać jeste da im pri realizaciji ovog događaja iz godine u godinu redovno profesionalnu pomoć obezbjeđuju medicinski obrazovani mladi kadrovi, medicinski radnici i doktori.
„Svjetska zdravstvena organizacija organizuje okrugli stol na temu univerzalne pokrivenosti stanovništva zdravstvenom zaštitom. Samim tim i mi smo dali svoj simboličan doprinos današnjom akcijom mjerenja tlaka i vrijednosti šećera u krvi“, navodi dr. Harun Felić koji je bio jedan od učesnika današnje akcije.
Akciji su podržale i članice Asocijacije žena SDA Bihać, kao i predsjednik Povjereništva SDA Bihać, Hadis Jusić.
Građani koji su se odazvali su uz veliko odobravanje pohvalili ovu skupinu mladih i entuzijastičnih ljudi, te su istaknuli kako pozitivnih omladinskih priča ovakvog tipa u današnje vrijeme treba što više.

Komentariši